Indijanka vegetarijanka

24.08.2015., ponedjeljak

Mesna prehrana ubija mnogo više od krava (pilića, svinja…)

U nešto manje od stoljeća izgubljeno je oko 400 vrsta životinja i biljaka, a bilozi smatraju da je to bio tek početak jer ako se stvari nastave razvijati ovim tempom, u sljedećih 35 godina , nestat će oko 37 posto svih životinjskih i biljnih vrsta. Ovaj se podatak nalazi u novom izvješću s Florida International University te uz to stoji da je jedan od glavnih krivaca za ugrožavanje bioraznolikosti – prehrana bogata mesom. Gidon Eshel, geofizičar, kaže: 'Sada dokazano možemo reći: pojedete li odrezak, ubili ste lemura na Madagaskaru, pojeli ste piletinu, ubili ste papigu u Amazoniji.'

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća konzumacija mesa porasla je za kojih 26 posto i to zahvaljujući povećanim potrebama iz razvijenih zemalja, kao što je primjerice SAD. Svake godine se broj životinja za klanje, kao što su krave, ovce, koze, poveća za oko 25 milijuna. Samo za krave se pretpostavlja da će ih se do 2050. godine uzgojiti oko 1 milijardu i više od toga, a one su jedan od glavnih proizvođača metana. Također, zahvaljujući čišećnju površina za uzgoj stoke, danas je oko čak 90 posto biološki najraznolikijih površina uništeno.

'Kada bi se u budućnosti smanjila konzumacija mesa, drastično bi se smanjio gubitak bioraznolikosti, korištenje fosilnih goriva, emisija stakleničkih plinova i općenito zagađenja', stoji u istom izvješću o kojem se više može pročitati na:

http://www.motherjones.com/blue-marble/2015/08/your-meat-eating-habit-killing-more-just-cows

Oznake: meso, prehrana, bioraznolikost.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.