Indijanka vegetarijanka

07.08.2010., subota

'Mjesec Komanča' – opet su Indijanci negativci

Sinoć sam na HTV-u slučajno uhvatila prvi dio (od tri) mini serije 'Mjesec Komanča' (Comanche Moon). Ovo je zapravo uvod u jednu od najuspješnijih vestern TV serija 'Usamljena golubica' iz 1989. godine. Priča je to o ratovima između Komanča i Teksašana od 1858. do 1865. godine, a vrti se oko mlađih verzija Gusa McCraea i Woodrowa F. Calla koje su u 'Usamljenoj golubici' odglumili Robert Duvall i Tommy Lee Jones (nisam gledala 'Usamljenu golubicu').

Iako i kritika, a čini se i publika (barem ona američka) hvali ovu seriju, ne mogu ne primijetiti kako su Indijanci opet – negativci. Oni siluju, oni tuku, oni kradu konje, muče, režu skalpove. S druge strane, bijelci, odnosno tzv. teksaški rendžeri koji hvataju Indijanca konjokradicu, karakterizirani su mnogo nježnije, imaju djevojke prema kojima su nježni i romantični, spašavaju ženu i djecu iz ralja pobješnjelog Indijanca i slično. I općenito, bijelci opet dominiraju cijelom pričom, a Indijanci su samo kao nekakva kulisa.

Tim je sve gore jer je 'Mjesec Komanča' snimljen 2008. godine, dakle tek nedavno... a nadala sam se da takvih sterotipa neće biti u novijoj povijesti.

Na kraju ovog nastavka Indijanci se ujedinjavaju i kreću u rat protiv bijelaca kako bi očuvali svoju kulturu. Vidjet ćemo što će biti u sljedeći petak, ali nekako sumnjam da će biti mnogi drugačije nego u prvom dijelu.

Image and video hosting by TinyPic

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.