Indijanka vegetarijanka

31.03.2009., utorak

Pronađena veća populacija orangutana

Na indonezijskoj strani Bornea pronađena je važna populacija orangutana, piše Treehugger.com. Naime, orangutani su među najrjeđim primatima na Zemlji, a sve ih je manje zbog rušenja i uništavanja šuma u kojima žive.Naime, mnoge se šume krče da bi se stvarale plantaže palme (zboge velike potražnje za palminim uljem!) te ugljenom, ali i drvetom.

U istraživanju u šumama Bornea pronađeno je 219 orangutanovih prebivališta, što je navelo na zaključak da se radi o veoma važnom broju ovih životinja. Sada je na vladi Bornea da učini nešto za njihivu zaštitu, no za sada još nema rezultata.



30.03.2009., ponedjeljak

Na prodaju najveće jaje na svijetu

Na prodaju je najveće jaje na svijetu i to za 500 funti, piše Telegraph.co.uk. Jaje pripada jednoj vrsti ptice koja je živjela na Madagaskaru, a staro je čak 400 godina. Visoko je oko 33 cm, a promjer mu je oko 91 cm. Sredinom 17. stoljeća ptica koja je nesla ovako velika jaja, zbrisana je s lica Zemlje. Kako? Lovom, naravno. U jedno jaje ove ptice stane čak oko 300 kokošjih i ovo je službeno najveće jaje na svijetu, a veće je čak i od poznatih dinosaurskih jaja.

29.03.2009., nedjelja

Hijene imaju najsnažnije čeljusti

Yosef Mome iz Etiopije hrani nekoliko hijena svaki dan u isto vrijeme, piše Metro.co.uk. Kaže kako mu ne pada na pamet preskočiti koji obrok jer hijene uvijek čekaju hranu u isto vrijeme na istom mjestu, a kada se Yosef ne bi pojavio, može samo naslućivati što bi se dogodilo (pretpostavlja da bi napale njegovu obitelj koja živi u kući u blizini). Yosef sada ima 60 godina, a hijene hrani posljednjih 50 godina i već je turistička atrakcija. Hijena ga je jednom napala kada je bio dječak, ali kaže da ih se sada ne boji, samo ih jako poštuje. Dobio je i nadimak The Hyena Man (Hijena čovjek).

Tradicija hranjenja hijena započela je prije 80 godina, kada su ove životinje dolazile iza kuće Yosefova oca jer su bile privučene ostacima hrane te mirisom mesa iz mesnice u kojoj je Yosefov otac radio. Od tada hijene redovito dolaze na svoj obrok, a kažu kako su ovo životinje s najjačim čeljustima u životinjskom carstvu.

28.03.2009., subota

Bob Marley i Gilberto Gil: 'Three Little Birds'

Malo laganog i smirujućeg ritma za kraj tjedna. Three Little Birds u izvedbi Brazilca Gilberta Gila, a uz super animirani video.



27.03.2009., petak

Marcelo Fois: 'Advokat'

Advokat (u originalu 'Sempre caro') roman je na 107 stranica. Marcelo Fois talijanski je pisac rođen na Sardiniji 1960. godine, a sada živi i stvara u Bologni. U romanu se radi o poznatom sardinijskom advokatu Bustianu koji se bori za pravicu malog otočkog čovjeka krajem 19. stoljeća. Bustianu je zaista postojao, s pravim imenom Sebastiano Satta. Ovaj je je roman dobio i nekoliko nagrada, a pisca se stavlja uz bok Agathe Christie. Ipak, mene nije ničime očarao, niti rječitošću (mada je bilo simpatično svako malo pročitati riječ beštija) niti nekim posebno inteligentnim zapletom te na kraju i raspletom. Sve se događa brzo, Bustianu je sve jasno kao dan, a čitatelju tako – tako.

26.03.2009., četvrtak

Al Gore najavljuje novu knjigu

Pročitala sam 'Neugodnu istinu' i vidjela istoimeni film. Iako mnogi kritiziraju Ala Gorea, meni se oboje svidjelo. Kasnije sam na mnogo mjesta našla da se Al Gore baš i ne ponaša u skladu sa svojom knjigom (ne štedi energiju i slično). Kako god bilo, sada Al Gore najavljuje novu knjigu. Kaže da će se zvati 'Your Choice' (Vaš izbor) te bi trebala biti svojevrsni nastavak 'Neugodne istine'.

Ova će knjiga, kaže Al Gore, biti zaista u pravom smilsu riječi zelena. Naime, sav prihod od prodaje ide za udrugu Alliance for Climate Protection, bit će tiskana na 100 posto recikliranom papiru (sjećam se da je 'Neugodna istina' bila tiskana tek na malom postotku recikliranog papira), koristit će se eko tinta za printanje.

Iako knjiga još nije ugledala svjetlost dana već je kritiziraju, točnije, kritiziraju njezinog tvorca – kažu da njome Al Gore želi tek pokazati sebe u dobrom svjetlu. Pa ako je i tako, zašto ne? Kada bi mnogi samo zbog sebe bili ekološki svjesniji, bilo bi nam svima mnogo bolje.


25.03.2009., srijeda

Jedno drvo za svakog gledatelja filma

Disneynature, ogranak velike Walt Disney Company, obznanio je kako će u Brazilu posaditi po jedno drvo za svaku osobu koja kupi kartu za film 'Earth', piše Guardian.co.uk. Film se počinje prikazivati u SAD-u na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, a ova akcija sa sađenjem drveća trajat će tjedan dana. (Inače, film je snimljen 2007. u Velikoj Britaniji). Stabla će biti posađena u tzv. Brazil's Mata Atlântica (Atlantic forest), za koju kažu da je među najugroženijim prašumama u svijetu te da je ondje ostalo tek 7 posto ukupne površine prašume koja je nekada postojala.

Film 'Earth' (Zemlja) režirali su Alastair Fothergill i Mark Linfield, a ovo je zapravo svojevsrni sažetak BBC-jevih serija 'Planet Zemlja' u kojima se prati migracija tri životinjske obitelji. U Velikoj Britaniji film se počeo prikazivati još prošle godine i dobio je izvsrne ocjene kritike. Na snimanju je radilo čak 30 kamermana.

24.03.2009., utorak

Opada prodaja flaširane vode

Prema istraživanju provedenom uz Svjetski dan voda, prodaja flaširane vode u Velikoj Britaniji je u padu i ljudi se sve više okreću vodi iz slavine, piše Guardian.co.uk. Osim što je voda iz slavine češći izbor kod kuće, pokazalo se i da posjetitelji restorana radije izabiru vodu iz slavine nego onu iz boca. Naime, čak 63 posto Britanaca (ili 23.5 milijuna) kod objeda izvan kuće radije će izabrati vodu iz slavine.

U SAD-u je sasvim normalno dobiti vodu iz slavine uz objed, dok se u Velikoj Britaniji to mora posebno zatražiti. Nadalje, pokazalo se da žene češće naručuju vodu iz slavine dok su muškarci skloniji flaširanoj vodi.

Flaširana voda je doživjela vrhunac prodaje 90-ih godina 20. stoljeća i početkom 21. stoljeća, ali od tada je stalno u padu. Pokazalo se da je prodaja u ovoj godini s obzirom na prošlu pala za 9 posto. Zanimljivo je da su Britanci izračunali kako litra vode iz slavine košta 0.1 funtu, što je neusporedivo manje od one koja se kupi u boci.

Pa kad mogu Britanci zaista ne vidim zašto ne bismo mogli i mi piti vodu iz slavine, a 5. smo u Europi po zalihama pitke vode??!!

23.03.2009., ponedjeljak

Ute indijanska molitva

Earth, Teach Me

Earth teach me quiet ~ as the grasses are still with new light.
Earth teach me suffering ~ as old stones suffer with memory.
Earth teach me humility ~ as blossoms are humble with beginning.
Earth teach me caring ~ as mothers nurture their young.
Earth teach me courage ~ as the tree that stands alone.
Earth teach me limitation ~ as the ant that crawls on the ground.
Earth teach me freedom ~ as the eagle that soars in the sky.
Earth teach me acceptance ~ as the leaves that die each fall.
Earth teach me renewal ~ as the seed that rises in the spring.
Earth teach me to forget myself ~ as melted snow forgets its life.
Earth teach me to remember kindness ~ as dry fields weep with rain.

An Ute Prayer

Zemljo, nauči me

Zemljo, nauči me tišini – kao što su travke mirne na svjetlu.
Zemljo, nauči me patiti – kao što staro kamenje pati i pamti.
Zemljo, nauči me poniznosti – kao što su pupoljci skromni.
Zemljo, nauči me brizi – kao što se majke brinu za svoje mlade.
Zemljo, nauči me ograničenjima – kao što mravi pužu po tlu.
Zemljo, nauči me slobodi – kao što orao leti nebom.
Zemljo, nauči me prihvaćanju – kao što lišće opada svake jeseni.
Zemljo, nauči me obnavljanju – kao što sjeme raste u proljeće.
Zemljo, nauči me da zaboravim na sebe – kao što snijeg koji se topi zaboravlja svoj život.
Zemljo, nauči me da se sjetim ljubaznosti – kao što suha polja žude za kišom.

22.03.2009., nedjelja

Putovala iz Britanije do Australije na eko način

Jedna je zaštitarka okoliša iz Velike Britanije odputovala na vjenčanje svojoj najboljoj prijateljici u Australiju na načine koji najmanje onečišćuju okoliš, piše Telegraph.co.uk. Osim toga, bila je i djeveruša na vjenčanu pa je svečanu haljinu nosila u svom ruksaku. Tridesetogodišnja Barbara Haddrill tako je proputovala 18 zemalja i to na najrazličitije načine – vlakom, autobusom, biciklima, pješice, čamcom pa čak i konjskom zapregom.

Barbara inače živi u kućici na kotačima (kamp kućici) u središnjem Walesu u kojoj struju dobija iz male hidroturbine koju pokreće voda iz obližnjeg potoka, a grije se na drva iz obližnje šume. Budući je ekološki osviještena, nije željela iz Britanije u Australiju putovati zrakoplovom, čime bi bilo proizvedeno 5.6 tona CO2, te je koristila načine koji manje onečišćuju, odnosno izračunala je da je njeno eko putovanje zagadilo Zemlju s 1.0 CO2, što je mnogo manje kada se usporedi sa zrakoplovima.

Putovanje je trajalo 7 tjedana, a pot natrag trajao je 10 tjedana, s time da je od Pariza do Velike Britanije vozila bicikl. Na putovanju je pisala blog i onda ga objavila kao knjigu Babs2Brisbane.

21.03.2009., subota

U Černobilu manje kukaca i pauka

I dva desetljeća nakon eksplozije u Černobilu još uvijek nije uspostavljena prirodna ravnoteža na tom odručju,piše BBC.COM. Tako ondje još uvijek ima malo kukaca i pauka, što ukazuje na još uvijek prisutno zagađenje. U studiji je dokazano kako ima jako malo bumbara, leptira, vretenaca, i sličnih kukaca, ali i pauka.

Studije napravljene ranije pokazale su da još uvijek prisutna radijacija negativno utječe i na ptice.

20.03.2009., petak

Rusija zabranila izlov jedne vrste tuljana

Ruska je vlada zabranila lov na bebe jedne vrste tuljana, piše Guardian.co.uk. Ovo je odluka došla nekoliko tjedana nakon što je Putin lov proglasio krvavom industrijom. Ovim su zakonom zaštićeni tuljani do jedne godine starosti.

No, još iz zakona nije jasno je li lov na tuljane zabranjem i starosjediocima na velikom ruskom tlu.

Populacija ove vrste tuljana u Rusiji je smanjena za čak trećinu u samo posljednih 10 godina i sada ih ima oko 200.000. Osim lova, glavni uzrok smanjenja broja ovih tuljana je i topljenje leda, gdje većina njih živi.

Uz Rusiju komeracijalni lov na tuljane dozvoljen je na Grendlandu, Švedskoj, Namibiji, Finskoj i Kanadi. Kanada je vodeća po broju ubijenih tuljana, a lov treba započeti krajem ovog mjeseca.

19.03.2009., četvrtak

Velika kriza vode, hrane i energije stiže oko 2030.

Britanski znanstvenci upozoravaju kako će globalna kriza imati svoj zamah 2030. godine, i to zato jer svjetska populacija stalno raste, što će uzrokovati krizu s vodom, hranom i energijom, prenosi BBC.COM. Potražnja za hranom do 2030. će se povećati za 50 posto, a za vodom 30 posto, budući će broj stanovnika biti oko 8.3 milijardi. Osim ovoga, promjene klime udarit će na način na koji se bude najmanje očekivalo. Kriza novca koja se danas događa neće biti gotovo ništa u usporedbi s tom krizom 2030. godine. I u državama koje su bogate očekuje se porast cijena energije te vode i hrane.

Programom za okoliš UN-a predviđaju se problemi s vodom u Africi, Aziji i Europi do 2025. godine. Naime, smatra se da će količina vode koja će biti raspoloživa po glavi stanovnika drastično pasti u tom periodu.

Osim ovoga, upozorava se i na probleme s hranom jer, primjerice oko 30 do 40 posto svih žitarica i ostalih biljaka koje se koriste za prehranu uništene su prije nego se požanju zbog raznih nametnika i bolesti koje ih napadaju.

Stoga je rješenje, smatraju znanstvenici, u GMO hrani te obnovljivim izvorima energije te očuvanju voda.

18.03.2009., srijeda

Uništavanje Appalachija

Na planinskom lancu Appalchi velike su zalihe ugljena te se ova planina nemilosrdno uništava. Kako se to radi i kako izgleda,može se vidjeti u videu. Osim što se sijeku šume, zemlja koja se odvaja od ugljena baca se u provalije i zatrpavaju, ali i zagađuju potoci. Osim ovoga, uništavaju se u životinje, ali i ljudska naselja. O ovom je problemu progovorila i glumica Ashey Judd, koja je organizirala potpisivanje peticije za zaštitu voda na tom području.



17.03.2009., utorak

Indijanska molitva

A Prayer For The Wild Things

Oh, Great Spirit, we come to you with love and gratitude for all living things.
We now pray especially for our relatives of the wilderness - the four- legged,
the winged, those that live in the water, and those that crawl upon the land.
Bless them that they might continue to live in freedom and enjoy their right
to be wild. Fill our hearts with tolerance, appreciation and respect for all
living things so that we all might live together in harmony and peace.

Molitva za divljinu

O, Veliki Duše, dolazimo ti sa zahvalnošću za sav život. Sada se molimo za naše rođake koji žive u divljini – četveronožce, one s krilima, one koji žive u vodi i one koji pužu po i u tlu. Blagoslovi ih kako bi mogli nastaviti živjeti u slobodi i kako bi mogli biti divlji. Ispuni naša srca tolerancijom i poštivanjem prema svim živim bićima kako bismo zajedno živjeli u harmoniji i miru.

16.03.2009., ponedjeljak

Globalno zatopljenje će spasiti milijune života?

Alistar Hunt, istraživač sa Sveučilišta Bath kaže kako će globalno zagrijavanje Zemlje, osim što će donijeti neke nove bolesti i tako opteretiti zdarsvtveni sustav, s druge strane spasiti milijune života, prenosi Telegraph.co.uk. Zima u Velikoj Briatniji odnese od 25.000 do 50.000 života, dok je u ostatku Europe broj smrti povezanih s hladnoćom šest puta veći od onih povezanih s vrućinom. Istraživanje na Sveučilištu London pokazalo je da će se broj smrti uzrokovanih vrućinom povećati za 2.000, dok će se one uzrokovane hladnoćom povećati za čak 20.000. Također, zaključili su da će do 2050. godine, zahvaljujući globalnom zagrijavanju, broj ljudi koji će ostati na životu jer neće biti tako jakih zima, biti oko 1.4 milijuna i to godišnje.

No, naravno, ovo ne znači da ne treba ništa poduzeti u vezi globalnog zatopljenja. Naprotiv smrti uzrokovane drugim faktorima, kao što su zagađenje zraka i vode treba uzeti u obzir.

15.03.2009., nedjelja

Pero Budak: 'Nevrijeme'

Lika dvadesetih godina 20. stoljeća. Većina muškaraca iz sela odlazi na rad u Ameriku, vraćaju se tek nakon 20 ili više godina, a neki nikad. Žene, djevojke, majke čekaju povratak muškaraca. Priča prati Jolu u njegovu ženu Mandu. Nakon prve bračne noći Jole odlazi u Ameriku, a vraća se kada mu tada tek začet sin Makica ima 18 godina. Makica mu je ponos i dika i sve što radi, radi zbog njega. No, kada jednog dana zajedno odu u sječu drva, drvo poklopi Makicu i smrska mu glavu. Jole i Manda su neutješni, Jole se propija i odlazi opet u Ameriku iako Manda čeka drugo dijete. Vraća se kada kćer Maša ima 17 godina, ali čini se kao da ju ne voli, govori da mu je Makica bio sve, bio mu je sin, a Maša je žensko i ona je ništa. Ipak, Maša je obećana seoskom momku Ivanu koji je također s ocem u Americi, ali Maša ga vjerno čeka jer je 'prstenovana'. Osim ovoga, Jole je nakupio mnogo duga zbog vjernosti piću pa se nada da će Ivan sav taj dug platiti. No, jedne noći na Velebitu divlja nevrijeme, a u kuću im donese Perelju, naočitog momka koji je eto zapeo u teškoj mećavi i još ga vuci izgrizli. Jole, Maša i Manda mu zavijaju rane, a i razvija se ljubav između njega i lijepe Maše. Uskoro se njih dvoje krimoice sastaju i valjaju u sijenu. No, napokon se i Ivan vraća iz dalekog svijeta. Maša mu želi sve priznati, ali otac umalo ubije Perelju, a kako bi ga spasila, Maša se zakune da će se udati za Ivana. Čim je Ivan došao sljubio se s Mašom na sijenu, a ona vješto prikriva da nije više djevica. Veliko vjenčanje, raskoš i uskoro vijest da je Maša trudna. Ivan misli kako je zatrudnjela kad im je bio prvi put na sijenu, ali svekrva Anka je gleda ispod oka, zaključujući kako joj je trbuh ipak malo prevelik. Ivan je vodi na pregled kod doktora u Gospić, koji kaže da će Maša roditi u siječnju. Ivan sračuna da bi trebala roditi najranije u ožujku i tuče je od bijesa i vraća roditeljima. Otac Jole je postiđen i ne da Maši da živi s njim u kući već je primorava da živi u štali, iako je u visokom mjesecu trudnoće i iako je zima hladnija nego inače. Maša se grije prilazeći nozdrvama životinja u štali, da uhvati malo toplog zraka. Tako dočeka i porod i porodi se u štali. Dolazi Perelja i ponovno se sukobljava s Jolom, ali Jole, kada čuje da je Maša rodila sina, proplače od radosti. Mašu ipak unesu u kuću da se ugrije, a Jole svog unuka privija k sebi i plače. Nakon unuka dobije i unuku i nju zavoli još više, čudeći se kako jedno žensko čeljade može toliko zarobiti njegovo srce. Voli je i igra se s njom nadajući se da će okajati sve svoje grijehe.

Lijepa i topla priča koja govori koliko ljudi mogu biti okrutni i koliko ipak na kraju mogu voljeti.

14.03.2009., subota

Majmuni čiste zube

Majmuni koji su promatrani na Tajlandu uče svoje mališane kako čistiti zube, piše BBC.COM. Naime, majke majmunice su našle ljudsku vlas i njome čistile prostor između zuba, isto kao što to čine ljudi s koncem za zube, a nastojale su svoj podmladak naučiti kako čistiti zube na ovaj način. Osim ovoga, istraživanje u Japanu je pokazalo da majke čiste zube dva puta češće kada znaju da ih djeca gledaju.

Evo kako majmuni čiste zube:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/7939335.stm

13.03.2009., petak

Pomozite tuljanima!

Bespomocne bebe tuljana, neke od njih stare ne vise od dva tjedna, lovci ubijaju toljagama ili puskama zbog njihova krzna. Mnoge od njih bit ce oderane na zivo ili ce umrijeti zarobljene pod ledom nakon ranjavanja.
Pozivamo vas na prosvjed protiv pokolja tuljana u Kanadi koji ce se odrzati u subotu, 14. ozujka 2009. tocno u 12 sati ispred Kanadskog veleposlanstva u ulici Gjure Dezelica 4.

Prosvjedi ce se odrzavati diljem svijeta pozivajuci na bojkot Olimpijade u Vancouveru i u ocekivanju zabrane uvoza tuljanovog krzna u Europskoj uniji.

Molimo vas i da pisete Olimpijskom organizacijskom odboru u Vancouveru i zahtijevate da pomognu u trenutnom prestanku pokolja tuljana. Obrazac za slanje pisma nalazi se na http://getactive.peta.org/campaign/seal_hunt_09.

Pridruzite se, zaustavimo masakr!


Izvor: Prijatelji životinja

12.03.2009., četvrtak

Biorazgradive šalice

Izumljene su šalice za kavu, vodu ili bilo koje drugo piće koje su u potpunosti biorazgradljive i ne onečišćuju okoliš. Radi se o šalicama zvanim Ecotainer. Kažu, kada popijete kavu, u šalicu možete staviti sjeme i kada ono proklija, zajedno sa šalicom ga posaditi u tlo jer će se šalica sasvim razgraditi. Napravljena je od papira, a vanjski dio je obložen materijalom napravljenim od kukuruza, a ne plastike. Na javastock.com može se 1.000 komada kupiti za 84.50 dolara, a moguće je naručiti i manje komada – 50 za 8.95 dolara na thegreenoffice.com.

U SAD-u su već neki restorani i kafići prihvatili nove šalice pa tako u njih pakiraju kavu ili čak i juhu za dostavu.

Izvor: www.statesman.com

11.03.2009., srijeda

Švedska miče sve aute na benzin s ulica

Švedska je krenula u žestoki obračun s automobilskim zagađenjem zraka, piše Trehugger.com. Naime, ova država planira maknuti gotovo sve automobile na benzin s cesta te pojačati kupnju hibridnih. Kako? Velikim porezima na aute zagađivače te porezne olakšice (točnije, nikakav porez) punih pet godina za sve koji kupe hibridne automobile. Osim ovoga, svi koji će i dalje željeti voziti automobile na benzin, plaćat će i porez na gorivo. Ovim planom Švedska želi smanjiti emisiju CO2 do 40 posto te maknuti sve automobile na benzin do 2030. godine.

10.03.2009., utorak

Novi PETA-in video protiv kože u modnoj industriji

Na Pariškom tjednu mode PETA je organizirala glasan prosvijed za vrijeme trajanja revije Jean Paul Gaultiera, a podršku su im dale i neke poznate face, primjerice dizanjerica Stella McCartney, inače kćerka Paula McCartneya, koja u svojim dizajnima odbija korištenje bilo kakve kože i krzna. Uoči njezine revije prikazan je spot u kojem krokodil i zec bez kože traže svoju koži i krzno natrag, a njihovi su glasovi pjevačica Pink te glumac i komičar Ricky Gervais (Pink je krokodil, a Ricky zec).

Ovim se želi pokazati činjenica da su krokodili najčešće na okrutan način zatučeni (sjekirama i čekićima) da bi im se uzela koža, dok u Kini, koja je najveći proizvođač krzna, životinje, a među njima milijuni pasa i mačaka, budu oderani naživo!



09.03.2009., ponedjeljak

Flaširana voda nova napast umjesto pušača

Uživatelji flaširane vode novi su pušači koji jednako ili još gore zagađuju okolinu, piše Trehugger.com. Ovdje se misli na restorane i kafiće koji nude flaširanu običnu, ali i mineralnu vodu, a kojih je sve više.Rezultat – tone i tone smeća koje se u prirodi ne može razgraditi tisućama godina, milijuni tona CO2 koji se ispušta pri proizvodnji plastične ambalaže. Uz sve one boce od sokova, ove za vodu tek su brzorastuća točka na i u globalnom zagađenju, dok bismo još uvijek mogli piti vodu iz slavine.

08.03.2009., nedjelja

John Grogan: 'Marley i ja'

Topla priča o psu Marleyu ispisana na 290 stranica, a napisao ju je američki autor John Grogan. 2005. godine, kada je roman izašao na američko tržište, bio je jedan od najprodavanijih naslova. Radi se o psu Marleyu, priča prati negov život od dana kada ga je bračni par Grogan izabrao iz legla, do dana, kada je umro, u 13. godini života. Predivna, topla priča o psu koju je zapravo 'najgori pas na svijetu' ali kojeg obitelj voli do posljednjeg daha. Ovo je knjiga koja mi je nakon mnogo vremena izmamila suze na oči.

Jedino što mi se ne kraju nije svidjelo je konstatacija koju ljudi tako rado iznose, a zvuči: 'Iako je Marley bio SAMO pas...' Zapravo, ne znam što znači ovo 'samo pas' – možda zato manje vrijedi? Ili je pas niža vrsta od čovjeka? Zacijelo tako mnogi misle, ali ja se ne slažem s tim. Štoviše, mislim da su psi mnogo pametniji od ljudi (bez obzira što mi vladamo inetrnetom ili znamo voziti automobil te smo bili u svemiru!), a o ljubavi koju su spremni ponuditi da i ne govorim.

Evo citata iz knjige:

'Ono što sam doista želio reći bilo je da nam je ta životinja dotaknula dušu i naučila nas neke od najvažnijih lekcija u životu. Marely me naučio da svaki dan živim s neobuzdanom radošću i veseljem, da budem svjestan svakog trenutka i da slijedim svoje srce. Naučio me da cijenim jednostavne stvari – šetnju po šumi, svježi snijeg, drijemanje na zimskom suncu. A dok je postajao slab i boležljiv, naučio me da budem optimističan usprkos poteškoćama. I, ponajprije, naučio me što je prijateljstvo, što je nesebičnost i, iznad svega, što je neupitna odanost.'

'Je li moguće da pas, bilo koji pas, ukazuje čovjeku na stvari koje su doista bitne u životu? Ja vjerujem da je to moguće. Odanost. Hrabrost. Predanost. Jednostavnost. Radost. Kao i stvari koje nisu bile važne. Pas nema nikakvih koristi od šminkerskih automobila ili velikih kuća ili dizajnerske odjeće. Statusni simboli njemu ništa ne znače. Štap izvučen iz vode sasvim će lijepo poslužiti. Pas ne sudi druge po njihovoj boji ili rasi ili klasi, već po tome kakvi ste iznutra. Psu nije važno jeste li vi bogati ili siromašni, obrazovani ili nepismeni, pametni ili glupi. Dajte mu svoje srce, a on će vam dati svoje. To je baš tako jednostavno, a ipak mi ljudi, toliko mudriji i profinjeniji, uvijek imamo problema shvatiti što je važno, a što ne.'

07.03.2009., subota

Pećnica na solarni pogon u vlastitoj izradi

Kutija od pizze, nešto folije, crnog papira, ljepila i škare, i može se napraviti jednostavna pećnica na solarni pogon. Ne znam koliko se uspije ispeći u njoj, ali ideja je zaista dobra, posebno ako se ima i nekoliko ogledala koji će povećati temperaturu u pećnici.



06.03.2009., petak

Osam načina recikliranja boce od 2 litre

U videu su na jednostavan način prikazani načini iskorištavanja boce od 2 litre nekog pića. Naravno, možete iskoristiti i boce od drugih stvari, primjerice deterdžetna za pranje suđa ili omekšivača, koje trgovine ne otkupljuju za reciklažu. Neki od načina su da se napravi hranilište za ptice, mjerač padalina, posuda za cvijeće koje nije potrebno stalno zalijevati, lijevak, za smanjenje korištenja vode iz kotlića, za eliminiranje dosadnih kukaca iz vrta i slično. Sve je objašnjeno u videu.



05.03.2009., četvrtak

Zanimljivosti o morskim životinjama

Puno riba je u stanju promijeniti spol.

Puževi – vampiri izvlače se noću s morskog dna da bi pili krv morskih pasa.

Australska staklena jegulja toliko je prozirna da bi kroz nju mogli vidjeti čitati.

Divovska oceanska mjesečarka naraste od veličine glavice pribadače do težine preko dvije tone.

Australska kineska riba jestiva je 9 mjeseci u godini, ali je otrovna u lipnju, srpnju i kolovozu.

Riba dvozuba ježinka jako je otrovna pa je u Japanu nekada jedu kada žele počiniti samoubojstvo.

Najduže stvorenje na Zemlji je crv nemertean koji može biti dug i preko 30 metara, ali je debeo kao mali prst. On se kružno omota i savije ispod kamena, a i samoobrani može izvrnuti crijeva prema van.

04.03.2009., srijeda

Albert Einstein o životu

Albert Einstein u pismu svome sinu je, uzmeđu ostalog napisao: 'Život je poput bicikla. Da bi držao ravnotežu, trebaš se nastaviti kretati'

03.03.2009., utorak

TV serija '24' ima neutralnu emisiju CO2

Američka TV kuća Fox objavila je da je njihova serija '24' prva serija koja ne zagađuje okoliš, piše Telegraph.co.uk. U nekoliko zadnjih godina kažu kako su za vrijeme snimanja serije smanjili emisjiju CO2 za 43 posto. Glavni glumac, Kiefer Sutherland, koji igra Jacka Bauera, promovira zeleni način života i kaže kako se bori protiv globalnog zagrijavanja.

Neke od stvari na koje u seriji sade paze su primjerice eksplozije automobila. Kažu da se eksplozije prave pomoću strojeva koje pokreće vjetar, a te su posebne strojeve nabavili u Indiji. Nadalje, paze da ne ostavljaju svjetla i ne troše energiju kada nema snimanja. Osim toga, koriste biodizel za pokretanje bilo kojeg vozila za potrebe snimanja, potom scenarije i ostalu papirologiju ne printaju na papir već sve dostavljaju putem računala i e-mailova, energiju potrebnu za snimanje kupuju od proizvođača koji nude energiju iz obnovljivih izvora.

Fox planira do 2010. godine postati prva kompanija koja će imati neutralnu emisiju CO2. Nadaju se da će ovakvo ponašanje ponukati i njihove gledatelje na slične promjene i korake u smanjenju globalnog zagrijavanja.

02.03.2009., ponedjeljak

Stranice za eko osviještene samce

GreenSingles.com je stranica koja postoji od 1985. a namijenjena je svima koji su ekološki osviješteni. GreenSingles.com je stranica koja spaja sve ekološki osviještene duše, sklone filozofiji, zeleno orjentiranoj politici i koji su spremni istraživati granice svoga uma, tijela i duha.

No, osim ove stranice, postoji još nekoliko za ekološki osviještene samce. Primjerice Earth Wise Single nalazi se na adresi ewsingles.com ili stratsveni zaljubljenici u zeleno na Green-Passions.com. Uz ove stranice treba spomenuti i stranicu na kojoj se mogu naći srodne duše zabrinute za etičko postupanje s ljudima, na EthicalSingles.com.

01.03.2009., nedjelja

Nagrade za recikliranje

Nekoliko britanskih gradova uvodi program prema kojem će kućanstvima koje recikliraju boce, plastiku, papir, ali i sve ostalo što se da reciklirati, dobijati nagrade, piše Telegraph.co.uk. Nagrade će biti u obliku kupona koje će kasnije moći iskoristiti za kupnju s popustima, ali i za neke usluge koje će platiti manje. Stvar će funkcionirati tako da će tvrtka koja skuplja materijal za recikliranje podijeliti male kontejnere i kada ih kućanstvo napuni, pozvat će tvrtku koja će ih izvagatai i na temelju njene težine dati nagradne bodove i kupone. Program vodi Recyclebank, koja ima slične programe i u SAD-u. U SAD-u se kućanstvima plaća 25 funti mjesečno, plus bodovi i kuponi koje zarade s obzirom na količinu materijala. U nekim je područjima SAD-a povećana reciklaža za čak 200 posto.

Kad bi bar ovo palo na pamet i nekome iz Lijepe naše. Kod nas mnogo mjesta nema još ni posebne kontejnere za papir, plastiku i staklo, a i kada ih imaju, svijest u građana je tako malena, da unutra bacaju i miješaju sav otpad, bez odvajanja.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.